Norske spillere i utlandet

  • av
Norske spillere i utlandet

Hvem som er eller har vært Norges beste ishockey spiller er det vel ingen som kan fastsette med sikkerhet. Vi har hatt flere storheter som har spilt ishockey. Både som i dag ikke spiller lenger, men også spillere som har gjort det meget godt i dag. Alt kommer vel an på hvilke øyne som ser og hvilket forhold du har til ishockeyen i sin helhet. Det er ganske mange innfallsvinkler og muligheter, så hva jeg kommer med her i denne artikkelen blir mye min mening eller mye generelt også. Jeg sier med klarhet at det finnes ingen fasit på dette.

NHL

Det beste ishockey spillerne i verden ender som oftest opp i NHL eller National Hockey League som er det komplette navnet. Det er ligaen som de spiller i USA og Canada. Vi har hatt flere spillere innom denne ligaen. Denne ligaen er over 100 år gammel og regnes for å være den ledende ligaen i verden. Det er her alle storhetene i Ishockey spiller og det er her de virkelig store pengene å tjene befinner seg. Men det har de senere årene også kommet liga i Russland som også er på vei oppover – KHL eller Kontinental Hockey League som er det fulle navnet på den ligaen.  Totalt er det i overkant av tjue norske spillere som har spilt i NHL. Noen av dem direkte og noen har blitt draftet inn fra andre klubber etter avtaler. Men selv om det er såpass mange spillere og det begynner å bli en del år siden den første norske spilleren var «over there», så er det en av dagens spillere som går inn i bøkene som den beste og med mest suksess.

I dag

«Botta» er vel den første norske spilleren som fikk en kamp for et NHL lag. Eller Bjørn Skaare som «Botta» heter. Og siden den gangen han fikk den første kampen i 78 har det vært altså over tjue spillere på forskjellige lag der borte. «Botta» fikk sin kamp for Detroit Red Wings. Han har også spil i junior ligaen i Canada og for et farmerlag til NHL i USA. Han blir sett på som en pioner i norsk hockey. Han gikk dessverre bort i en bilulykke for snart 30 år siden. I dag er det ingen tvil om hvilken norsk spiller som leder an i NHL. Mats «Zucca» Zuccarello Aasen er en av bare to spiller som spiller aktivt i NHL i dag. Og han har hat stort suksess de snart ti sesongene han har spilt «over there». Det har blitt mange må, mange kamper og mange assists og dermed selvfølgelig mange poeng på listene der borte på Mr. Zuccarello Aasen. Den andre spilleren som er aktiv i NHL eller har vært de siste sesongene er Andreas Martinsen. I øyeblikket spiller han i AHL som er American Hockey League. Han spiller for Rockford Icehogs, men de er igjen et farmerlag til Montreal Canadiens som er et NHL lag. Her blir det visst en lang historie å skrive. Jeg får avslutte her og dele den opp i flere deler. Kommer plutselig tilbake med en ny del.