Mer om nordmenn i NHL

  • av
Mer om nordmenn i NHL

I min forrige artikkel begynte jeg å beskrive norske spillere med store navn. Det ble mye i den første artikkelen, men det ble få navn. Og det ble en liten forklaring på hvilken liga som er den ledende ligaen i verden og mer rundt det. De tre jeg nevnte navn på i min forrige artikkel har alle på sin måte skrevet seg inn i historiebøkene. Men det er som også nevnt flere spillere som har gjort det godt «over there». Her kommer en liten presentasjon om noen flere av dem. Men ha i minne at rekkefølgen er tilfeldig valgt og er ingen rangering av hvem som er eller har vært den beste.

Tidlig ute

Åge Ellingsen var blant en av de spillerne som var de første norske i NHL. Han fikk aldri noen kamper men ble draftet av Edmonton Oilers på siste halvdel av åtti tallet.

Shampoo

En annen som var tidlig ute i norsk sammenheng er Espen «Shampoo» Knutsen. Men han spilte mange kamper i NHL. Han spilte i NHL i to perioder, samt en periode i AHL. Som AHL spiller spilte han for Cincinnati Mighty Ducks, mens som NHL spiller spilte han første for Anaheim Mighty Ducks og senere for Columbus Blue Jackets. Shampoo er så langt den eneste nordmannen som har spilt i en NHL All Star kamp. Det er en prestasjon det står stor respekt av.

Anders Myrvold

Selv om han er den mannen med lengst karriere i NHL som norsk spiller, så ble det ikke mange kamper. Han har vært hos lag som Colorado Flyers, Boston Bruins, New York Islanders og Detroit Red Wings. Dessverre så er vel Anders Myrvold den spilleren i Norge med en «rufsete» historie. Da tenker jeg på misbruk av ulovlig stoffer som i narkotika. Det har han selv innrømmet i et intervju i en av landets riksaviser. Synd og trist for en som egentlig var en meget god ishockey spiller og kunne fått så mye mer ut av sin karriere enn det som ble tilfellet.

Patrick Thoresen

Også Patrick er historisk i norsk hockey sammenheng på flere måter enn bare å være en av få spillere som har spilt i NHL. Han var den første norske spilleren til å spille i Stanley Cup sluttspillet. Det gjorde han for Philidelphia flyers. Han spilte også for Colorado Avalanches i de sesongen han fikk spille i NHL. Drøyt 100 kamper totalt ble det på venstre vingen og senter spilleren fra Oslo. I tillegg til å ha spilt i NHL, så har han også spilt i mange andre internasjonale serier. KHL, National League A i Sveits, Sveriges liga, ligaen i England og selvfølgelig vår hjemlige liga i Norge Get Ligaen.

Tollefsen

På spøk så har han noen ganger blitt omtalt som arvtageren til «Shampoo». Dette fordi han kom til klubben som Espen Knutsen avsluttet i sesongen etter at Espen hadde reist fra klubben. En solid spiller som fikk over 160 kamper i denne toppligaen. Han er en backspiller så det ble ikke for mange mål på han i karrieren der borte. Kun fire nettkjenninger og 8 siste pasninger før målscoring ble det på han. Men med det antallet kamper så forteller jo det ganske mye om hvilken kvalitet han stod for