Liga historikk

  • av
Liga historikk

Kjenner du til historien til National Hockey League eller NHL som den er kanskje mest kjent som? Eller hva med historien til den stadig voksende Kontinental Hockey League? Eller noen av de andre ligaene rundt omkring. Bryr du deg om noe historikk rundt hockeyen eller er du av de som bare skal se en god kamp og ferdig med det. Jeg håper det er noen som bryr seg litt i hvert fall, for her kommer det noen linjer om de forskjellige historikkene til noen ligaer.

NHL

Jeg er ikke helt sikker på om dagens største og beste hockey liga er verdens eldste også. Men den har i hvert fall en ganske lang historie. Og historien inneholder ganske mye lesestoff. Så jeg skal begrense meg stort og bare ta noen av de mest generelle punktene.

NHL ble grunnlagt i 1917, men den har sin forgjenger før dette også. National Hockey League ble grunnlagt i Montreal i Canada. Før dette het ligaen National Hockey Association (NHA).

NHL var først canadisk med fem lag. Senere ble det tatt opp et amerikansk lag og ligaen ble dermed internasjonal. Boston Bruins er det eldste amerikanske laget i NHL. De går også for å være en av de «original Six». Dette er jo litt misvisende siden ligaen opprinnelig var ren canadisk.

De første og helt originale lagene i NHL er; Quebec Bulldogs, Montreal Canadiens, Ottawa Senators, Montreal Wanderers og Toronto Arenas. Flere av disse lagene har byttet navn eller justert navnene opp gjennom historien, så det er flere av disse navnene vi kan dra kjensel på den dag i dag eller som er veldig nære eller inneholder deler av hva det var den gangen.

Dagens NHL har enda flere forløpere enn den som er nevnt her. De første «sporene» kan man følge enda tretti år før NHL ble stiftet.

KHL

KHL eller Kontinental Hockey League har ikke noen lang historie. Den er kun ti år gammel. Det er etterfølgeren etter den Russiske Superligaen. Men heller ikke denne ligaen er veldig gammel – kun ti år før den ble oppløst i 2008. Alle de tjue lagene som spilte i superligaen ble tatt opp i KHL og spilte videre der sammen med noen nye lag. Første sesongen var det 24 lag som totalt kom både fra Europa og Asia, samt selvfølgelig Russland.

I dag har KHL lag fra ganske mange forskjellige land som grenser inn mot Russland. Finland, Slovakia, Tsjekkia, Kina, Ukraina, Kazakhstan, Kroatia, Hviterussland og Latvia. En skikkelig internasjonal liga faktisk. Totalt består ligaen av 28 forskjellige lag, som igjen er fordelt på to forskjellige avdelinger. Bare på de ti leveårene sine så har de oppnådd å bli sett på som verden nest beste liga etter NHL.

Get Ligaen

Selv om vår egen lille liga i Norge ikke kommer høyt opp i verdens sammenheng, så er det faktisk en liga med ganske lang historie. Den ble grunnlagt allerede i 1935 faktisk. Den heter i dag Get Ligaen på grunn av ligaens hovedsponsor, men har tidligere hatt andre navn med andre sponsorer. Den har også het 1. divisjon og Eliteserien.