Ishockeyens svar på løkkefotball

  • av
Ishockeyens svar på løkkefotball

Idrett skal være morsomt og i mange tilfeller uten for stor grad av alvor, og jeg snakker nå om den uformelle delen av sporten – ofte med barn og ungdom involvert. Jeg husker da vi som guttunger gikk lengdeløp på islagte vann i marka, ja for oss som deltok var det nesten som når Stenshjemmet gikk på Bislett. Dette er en viktig del av idretten, og slik jeg ser det kanskje den viktigste for å få rekruttering til mange forskjellige idretter. Jeg tenker også på løkkefotballen vi spilte, men la oss nå trekke noen paralleller til ishockey og hvordan man kan ha det morsomt – uten en moderne ishall å boltre seg på.

Ikke alt trenger være tilrettelagt

Når jeg ser tilbake på min barndom på 1970-tallet, så var ikke mulighetene de samme som man har i dag. Jeg kan trekke frem skøytehaller, slalåmbakker, tennisbaner som tre ting jeg kommer på i farten. Det er jo ishockey som er tema på denne siden, men la oss dvele litt ved dette jeg nettopp har nevnt. Dette skal ikke bli en artikkel om at alt var bedre før, for det stemmer slett ikke.  Men jeg tenker at vi kan ta frem igjen, noe av det vi faktisk drev med før – som jeg tror dagens barn og ungdom kan trenge i tillegg til de nye fasilitetene som har kommet.

Måke tjernet i skogen for å få skøyteis

Jeg var inne på dette med lengdeløp på skøyter, men vi spilte da en del ishockey også. Det kunne ta timevis å måke vekk snøen, men det var en del av «totalpakka» som vi slett ikke hadde noen problemer med. Alpint er jo også en populær sport, og det var ganske mange traseer vi lagde i skogen for å få en skikkelig bakke. Det var å tråkke opp løypa så den ble hard, og for ikke å snakke om alle turene man måtte gå opp igjen etter endt tur ned. Ja tidkrevende var det helt klart, men man kan jo tenke seg hvor mye «gratis» trening vi fikk på denne måten også.

Ishockeyens svar på løkkefotball
Ishockeyens svar på løkkefotball

Kulde over tid

Vel la oss gå tilbake til skøyteisen igjen, og se litt på hva man må tenke på før man kaster seg ut på isen. Det er vel en selvfølge at det må være kulde over tid, før isen er trygg å ferdes på. Det er mange lokale forhold som man må ta, og på steder med litt strømninger i vannet – må man passe ekstra godt på. Husk at isen kan lokalt være svært trygg, og bare noen meter bortenfor kan isen være det stikk motsatte.

Merker pågangen

Selv om bruk av isen på islagte vann og tjern nok er mindre enn før, så merker sportsbransjen økt etterspørsel når kulden skaper god skøyteis. Uansett hva man driver med av type skøyteøvelser, så husk at sikkerhetsutstyr er viktig. Bruk av hjelm kan ikke nevnes mange nok ganger, og det kan nok virke som det har skjedd en positiv endring på dette feltet heldigvis.

Sjekk isen

Det er nok en del av momentene jeg nå skriver om, som vi selv ikke var like flinke til i ungdommen. Men med alderen blir man mer varsom og aktsom, ja man tenker mer konsekvenser ved det meste man gjør. Så det er viktig at vi voksne er med barna, ikke får å være for kontrollerende – men rett og slett sikrer at sikkerheten blir ivaretatt. Måking av snø kan de gjerne gjøre selv, og kanskje man tar med noen pølser man griller over bål der ute i skogen når jobben er gjort.