Ishockey i Norge

  • av
Ishockey i Norge

Hockeyside kan man skrive mye på. Men da jeg ikke er hard supporter av noe spesielt lag (jeg har mitt favorittlag) så skal jeg forsøke å gjøre den litt mer allsidig enn bare å prate Vålerenga eller Sparta eller noe slikt. Jeg skal forsøke å snakke litt om alle. Kanskje til og med de som spiller i avdelingen under GET ligaen. For Norge har såpass mange lag at det er flere nivåer det spilles på. Kanskje «snubler» jeg innom Sverige en tur, kanskje til NHL eller KHL. Mulighetene er mange. Norges landslag har jo også gjort det helt greit en stund nå.

GET ligaen

La oss starte på toppen med litt ren info. Det er alltid greit med litt fakta.

Hver sesong så møtes de ti lagene i toppserien fem ganger, pluss dersom de skulle komme videre til sluttspillet. Her spørs det da hvor langt de kommer. I løpet av serien samler de poeng hvor de oppnår tre poeng for seier (ordinær tid), to points for overtids seier samt at her får taperen også med seg et enslig poeng hjem. Null poeng for tap i ordinær tid. Så den maksimale poengsummen som er teoretisk mulig å oppnå i løpet av en sesong er på hele 135 poeng. I sesongen 2017 til 2018 hvor Storhamar vant hovedserien oppnådde de 108 poeng. Da kan du selv danne deg et bilde av dette. Laget på tiendeplassen – Kongsvinger – klarte bare å skrape sammen 20 poeng. Nest sisteplass som Stjernen tok klarte 44 poeng – det er vel et litt mer riktig bilde av bunnlagene.

Sluttspillet

De åtte beste lagene går etter endt serie inn i et sluttspill for å kåre Norges mesteren i Ishockey for inneværende sesong. Sluttspillet er ren cup med kvartfinaler, semifinaler og til slutt en finale. Årets mester er for øvrig samme som seriemesteren – Storhamar.

Det var en grov forklaring av hvordan en ishockey sesong utspiller seg. Norge har for øvrig 2 divisjoner med Hockey, så i 1. divisjon er det ni andre lag som møtes. Her møtes lagene bare fire ganger i en sesong. Men så spiller de to beste lagene om å få lov til å komme opp i toppdivisjonen å spille neste sesong. I år var det Narvik og Ringerike som endte på de to øverste plassene og fikk møte de to svakeste lagene fra Get ligaen for å kvalifisere seg til spill for neste sesong.

Stjernen klarte kampen og blir fortsatt i Get ligaen, mens Kongsvinger må ta steget ned. Ringerike vil dermed ta deres plass og spille topp divisjonen neste sesong. Narvik klarte det ikke å må spille enda en sesong i første divisjon. I denne kvalifiseringen møtes alle lagene til hjemme og bortekamp – seks kamper totalt altså.

19 ishockeylag er det som spiller aktivt i disse to seriene hver sesong nå. Det har vært et par lag mer, men de har kommet og forsvunnet igjen noen ganger etter økonomiske problemer blant annet.

Neste artikkel eller blogg vil jeg se litt på landslaget tenker jeg og deretter kanskje gå inn og presentere noen av de lagene vi har i landet. Heng med!