Innebandy, Bandy og hockey eller landhockey

  • av
Innebandy, Bandy og hockey eller landhockey

Når noen nevner ordet hockey i Norge så tenker de aller fleste på ishockey og Get ligaen. Men det finnes faktisk flere varianter av hockey. Det finnes både det som heter landhockey og banehockey. En av hovedgrunnene til at vi ikke er så kjent med ordet landhockey i Norge er at vi har satt navnet Bandy eller innebandy på sporten isteden. Men faktum er jo at landhockey, Bandy og innebandy faktisk er tre forskjellige sporter selv om de likner ganske mye på hverandre i mange ting.

Innebandy

Det er Østlandet med byen Sarpsborg, Fredrikstad og Oslo som nesten totalt dominerer innebandyen i Norge. Kverneland er den eneste klubben som har blandet seg inn i toppen av innebandyen i Norge en gang. Da hadde de en herre ved navn Kjartan Salvesen som spiller på laget. Han har spilt både A landslagskamper i innebandy or skulle være ganske kjent som musiker etter sin opptreden i Idol. Utover dette laget er det lag fra de tre nevnte byene som totalt dominerer.

Innebandy spilles da under tak på en bane som er 40 ganger 20 meter og med et lavt vant rundt hele banen. Det er fem utespillere på hvert lag og en keeper. Målområdet er et oppmerket område og innenfor dette område har kun keeper lov til å ferdes. Alle bandy spillere beveger seg til fots i motsetning til flere av de andre variantene som foregår på skøyter, og spillet skjer med ball som skal da forsøkes å slå inn bak motstanderes keeper for å score mål. Norge har også aktiv serie i innebandy for damer. Ønsker du å vite flere detaljer rundt innebandy kan du slå opp her og lese både litt enkelt om spillet og litt kort historikk.

Innebandy, Bandy og hockey eller landhockey
Innebandy, Bandy og hockey eller landhockey

Bandy

Elleve spiller på hvert lag, spillet skjer på is og alle spillere går på skøyter og har køller. Eneste er keeperen som ikke benytter kølle. Selv om det foregår på is så skjer spillet med ball. Ikke med puck som i ishockey. Ishockey er en større sport, men det er ganske mange som spiller bandy i Norge på vinteren. Både Bandy, innebandy og landhockey går inn under samme forbund i Norge – Norges Bandyforbund.

Landhockey

Når noen nevner landhockey i dag så tenker i hvert fall jeg på land som India og Pakistan. Der er sporten meget stor. I Pakistan er det faktisk betegnes som nasjonalsport. De to nevnte landene har vært meget dominerende frem til på 80 tallet, da har europeiske land som Tyskland og Nederland tatt over en del samt Australia. Totalt er det faktisk så mange som nesten 100 land som spiller aktivt hockey eller landhockey. Og sporten er også en olympisk gren for begge kjønn.Også landhockey spilles med 11 spillere på hvert lag og og hver spiller bruker køller og jager en ball. Køllene til spillerne kan variere noe etter hvor høy den individuelle spilleren er. Men også keeperens kølle er noe forskjellig i bøyning av køllebladet. Sporten kan spilles både utendørs på en gressbane eller innendørs.