Idrettslaget Stjernen

  • av
Idrettslaget Stjernen

Stjernen Hockey er direkte resultat av en gutteklubb som var ishockey interesserte og samlet flere lag i Fredrikstad distriktet i vinterhalvåret og spilte hockey. Men gutteklubben «The Stars» ble aldri mer enn cirka ett år gamle før Stjernen Hockey eller idrettslaget Stjernen som det het den gangen ble startet. Men som nystartet ishockey lag så hadde de ikke noen ishall å boltre seg i, men måtte nøye seg med utendørs trening. Alt dette foregikk på Tollbodplassen i Fredrikstad. Tollbodplassen er ikke langt unna der hvor fergeforbindelsen mellom bysiden og Gamlebyen er i dag.

De første årene

Klubben spilte mange kamper gjennom vinteren i en lokal gateserie: det var nok til å holde klubben i aktivitet. Og allerede første året som klubb spilte de sin første organiserte klubb i Oslo – på Jordal Amfi mot Skeid. Dessverre så ble det tap i den aller første kampen, men et nytt ishockeylag var «født».

Den første hele sesongen ble Stjernen ble med på kom etter tre år som klubb. Og enda tre år senere rykket de opp en divisjon fra spill i tredje divisjon til å skulle spille i andre divisjon. Som nevnt så foregikk alt spilt i klubbens regi på Tollbodplassen. Men fra samme året de kom med i det organiserte divisjons-systemet, fikk de også innpass til å trene i Sparta Amfi i Sarpsborg.

Klubben startet også et juniorlag som fikk raskt suksess. Allerede i 1967 spilte dette juniorlaget finale i Canada Cup som den gangen var Norgesmesterskapet for juniorlag. Men de tapte for Oslo laget Vålerenga.

Stjernehallen

I 1970 kom endelig den etterlengtede ishallen til Fredrikstad, og byens ordfører åpnet den på høsten. Og med ny ishall og forberede treningsmuligheter ble også kvaliteten på hovedlaget bedre. Allerede i 1974 nådde de topp divisjonen i Norge. Det var da for første gang i klubbens da 14 år gamle historie.

Suksess

Men den virkelig store suksessen for klubben kom først elleve år etter at Stjernehallen ble åpnet. I 1981 var det virkelig suksess for laget. Da ble det tidligere omtalte Oslo laget slått 2-1 i finalene – best av tre kamper. Stjernen var da første lag i Norgeshistorien som kom fra utenfor Oslo som vant «bøtta» eller pokalen for vunnet NM tittel.

Videre utover på 80 og 90 tallet kom det flere gode resultater. Men det var ikke lett å gå helt til topps, så klubben har bare to Norgesmesterskap titler, og to seriemesterskaps titler. Dette til tross for at de har en del flere finaler enn det resultatene tilsier.

I løpet av disse to tiårene oppfostret klubben flere kjente spillere. Ørjan Løvdal, Rune Gulliksen (som i dag er sports sjef i klubben) og Pål Gjermundsen bare for å nevne noen få.

Men fra midt på 990 tallet begynte nedturen med økonomien og rot i systemene internt i klubben. Alt fra svake resultater til straff for økonomisk rot har klubben gått gjennom siden den gangen. Men la oss håpe at vi snart får se denne klubben på toppen igjen. Det hadde vært fantastisk moro å gi både nabo rivalen Sparta og alle de andre lagene i Norge skikkelig kamp igjen!