For mye penger og for lite sport?

  • av
For mye penger og for lite sport?

Har du peiling på hvor mange forskjellige ishockey ligaer det finnes i verden? Jeg har ikke peiling i hvert fall, men det er ganske mange. Og det er flere som begynner å bli gode ligaer. Men det er vel fortsatt en eller to som topper alt og alle selvfølgelig. Ligaen i Amerika – NHL – og ligaen i Russland – KHL. Dette er vel nesten hevet over all tvil at det er de to ypperste ligaene. Det er i hvert fall i de to ligaene de store pengene ligger dersom man får suksess og gjør det godt. Amerika er vel kanskje fortsatt en bit foran Russland her, men tror det er mange spillere som hever gode lønninger i Russland også.

Amerika

Det er mange lag som spiller i NHL. Ligaen er jo delt opp i to avdelinger igjen – Eastern Conference og Western Conference. Jeg skal ikke begynne å bedømme spillere og lønningene deres, men man kan begynne å stille seg spørsmål om det virkelig er verdt det når man hører om spillere som spiller og tjener astronomiske summer. I hvert fall blir summene astronomiske for en vanlig norsk arbeider. Og norske lønninger er ikke de laveste i verden heller da. Men når vi snakker om lønninger enkelte sportsutøvere har i verden så begynner jeg faktisk å spekulere på hvordan i all verden er dette mulig.

Spillere blir kjøpt og solgt og behandlet som en «salgsvare». Så det er selvfølgelig mye penger som ligger her. Men hadde ikke sporten blitt enda mer utbredt dersom flere kunne se sporten? Altså da tenker jeg på lavere billett priser og slikt. Men det er vel her mye av lønninger og utgifter må dekkes inn. Jeg forstår for så vidt dette også etter å ha tenkt litt over hvordan en slik situasjon faktisk er bygd opp.

Store penger

Vi snakker om at de best betalte spillerne kan ha bare i ren lønning opp mot kanskje et par millioner kroner i lønning i uka! I tillegg så kommer alle de private sponsor avtalene fra utstyrs leverandører og slikt. Det blir så mye penger i løpet av bare en sesong eller et år at det er nesten ikke til å tro.

Det er vel ingen som kjenner fasiten selvfølgelig utenom de involverte, men ryktene sier at Norges «Zucca» skal ha en lønn som tilsvarer noe i nærheten av 720 til 750 000 kroner i uka. Dette svinger litt etter som hva kursen er. Sist jeg leste noe om dette var i fjor så langt jeg kan huske.

Til sammenlikning så skal verdens best betalte hockey spiller ha nesten tre ganger så høy lønn som nevnt over her!

Norge

Til sammenlikning så bruker vel ikke en gjennomsnittlig norsk klubb summen som «zucca» har i lønn på å lønn alle sine spillere på et helt år engang dersom jeg har forstått saker og ting riktig. Altså er det helt utrolig mye mer penger dersom du klarer å bli god nok til å komme deg ut av Norge og spille i en av de store ishockey ligaene. Selv bare i Sverige vil jeg anta at lønningene er mye høyere enn i Norge.