Et tilbakeblikk på norsk ishockey

  • av
Et tilbakeblikk på norsk ishockey

De som kjenner meg vet at jeg er veldig opptatt av historie, enten det dreier seg om idrett, politikk, kriger ja egentlig liker jeg å vite opprinnelsen og starten på det meste. Hvordan ting har utviklet seg til slik det er i dag, gir jo en mening med det meste og vet man historien bak – så blir alt med en gang mer meningsfylt og givende slik jeg ser det. Ishockey er ikke noen gammel idrett i Norge, og hvordan de første kampene og lagene som møttes utspant seg – skal vi nå se nærmere på. Lagene som spilte den første kampen offisielt sett, var Trygg og Sportsklubben Rapp.

19. februar 1933

Den første ishockey kampen ble faktisk spilt i Trondheim, og dette skjedde i pausen under VM på skøyter i 1933. Året etter ble Norges Ishockeyforbund opprettet, og etter hvert kom det flere lag til på listen til forbundet. Lagene som spilte i pausen under VM på skøyter, var som allerede nevnt Trygg og Sportsklubben Rapp – en kamp som forøvrig Rapp vant 4-1.

Trygg

Dette var et gammelt idrettslag, som ble stiftet på Oslos vestkant allerede i 1909. Det opprinnelige navnet på klubben var Ski- og Fotballklubben Trygg, og det at det var et vestkantlag som var med i oppstarten av norsk ishockey – var i alle fall ukjent for meg. Men Ski- og Fotballklubben Trygg var ikke bare aktive innen ishockey, men også bandy og som navnet forteller oss ski og fotball. Det var i tiden fra 1907 og frem til krigen, at klubben hadde sin storhetstid. De vant NM i bandy i 1921, mens NM-titlene i ishockey ble hentet hjem i 1935 og 1938. Klubben var også sentral i arbeidet med å få på plass Norges Ishockeyforbund, og det samme gjelder for Norges Bandyforbund.

Et tilbakeblikk på norsk ishockey
Et tilbakeblikk på norsk ishockey

Sammenslåing etter krigen

Navnet Ski- og fotballklubben Trygg ble etter krigen historie, for i 1947 slo de seg sammen med klubben Mercantile – som også var en vestkantklubb fra Oslo. Navnet på den nye klubben ble Mercantile/Trygg, men utover 1950-årene ble klubben oppløst og forsvant. I 1969 kom Mercantile tilbake som klubblag, men da uten Trygg med i navnet.

Sportsklubben Rapp

Dette var altså det andre laget som spilte i Norges første ishockeykamp, og det et Trondheimslag så de var på hjemmebane når de spilte mote Oslolaget Trygg i 1933. Det er opprinnelig en fotballklubb som ble stiftet allerede i 1898, men har gjennom årenes løp drevet med en rekke idretter som håndball, bandy, skøyter, ski, orientering, friidrett og faktisk bridge. Selv om klubben opp gjennom årene har drevet med mange idretter, er Rapp i dag kun en ren håndballklubb i Trondheim. Ja dette var altså historien bak lagene som stod for den første ishockeykampen i Norge, og det at lag kommer og går er jo ikke noe nytt fenomen hverken i ishockey eller andre idretter. De kjente lagene vi kjenner til i dag, skal vi bli bedre kjent med senere – og mange av dem er det jo allerede skrevet mye om.