En gjennomgang av reglene i hockey

  • av
En gjennomgang av reglene i hockey

Det er mange som liker å lese om hockey og ikke minst, hockey på tv begynner å bli mer og mer populær. Så mange entusiastiske tilskuere lover bra for fremtiden til ishockey. Samtidig opplever jeg ofte at folk ikke kjenner til spillets regler. De kan litt så de får med seg hva som skjer, i grove trekk, men går glipp av mye i forhold til taktikk. Mange tenker de lærer seg spillet etterhvert, men det er ikke alltid så enkelt. Så det kan være lurt å gjøre seg kjent med spillets regler, så de taktiske valgene blir litt mer spennende.

Jeg liker å spille og satse på utfallet av både strategispill, hjul som spinner og selvsagt hockey. Jeg mener jeg etterhvert er blitt ganske flink på dette punktet og gjør det bra i vennskapelige konkurranser. Personlig mener jeg at årsaken til at jeg gjør det bra er rett og slett at jeg har lært meg endel regler og strategi.  Jeg har derfor laget en kort oversikt over reglene til ishockey, en slags intro. Kanskje dette kan inspirere til at noen vil lære seg enda mer?

Spillet

En ishockeykamp spilles på en bane som er 60-61 meter lang og 29-30 meter bred i Norge. I noen internasjonale ligaer kan banen være mindre og trangere. Det er 6 aktive spillere på banen om gangen, men totalt er det 20 utespillere og 2 målmenn tilgjengelig. Treneren kan dermed gjøre flere taktiske vurderinger i løpet av kort tid. Dette er årsaken til at fans følger nøye med på hele spillerstallen til sitt favorittlag. Pucken, som er 7,52 cm i omkrets og 2,54 cm høy, skal treffe et målbur som er 1,83 m bred og 1,22 m høy og beskyttet av en målvakt. Ikke det enkleste. I motsetningen til mange andre lagspill, er det ingen begrensinger på hvor pucken kan flyttes. Det er til og med fri plass bak målet hvor det ikke er uvanlig at spillere blir stående og slåss om pucken. Det er tre perioder med 20 minutter effektive tid, med 15 minutters pause mellom hver periode. Er resultatet etter ordinær tid uavgjort, kan det legges til fem minutter med sudden death. Er det fremdeles uavgjort, kan det avholdes en straffeslagskonkurranse.

Hva er forbudt?

Ishockey er et voldsomt spill med høy fart og ikke minst, harde taklinger. Det kan se ut som alt er tillat, men det stemmer ikke. Det er strenge regler som regulerer bruken av køllen, takling og annet. Målet er å sikre aktivt spill og harde taklinger, uten skader.

Følgende er forbudet:

  • Krysstakling: begge hender på køllen, med køllen løftet fra isen og kroppstakling.
  • Holde spiller med hender eller kølle
  • Slå seg om med køllen
  • Tripping: benkrok på en spiller
  • Hekting: bruke køllen til å hindre spillerens bevegelse
  • Interference: hindre eller angripe en motspiller som ikke har pucken
  • Ikke lov å takle i høy fart eller bakfra

En generell regel er at køllen ikke skal over knehøyde hvis den i aktivt spill. Pucken kan ikke tas imot med en kølle som er over skulderhøyde.

Annullering av mål

Ishockey har også en offside-regel. En angrepsspiller er i offside hvis han passerer motstanderens blueline med begge skøytene og inn i angrepssonen før pucken. Unntaket er hvis angrepsspilleren selv fører pucken.

Offside dømmes også hvis angrepsspilleren står med skøyter eller med kølle i målfeltet før pucken kommer. I slike tilfeller annulleres målet.
Icing dømmes hvis puken spilles fra egen banehalvdel og over motstanderens mållinje.

Straffe for regelbrudd

Når en spiller eller laget bryter regler, vanker det en straff i form av utvisning. Her er det to muligheter:

  • En spiller har gjort en feil
  • Laget har gjort en feil

Slike regelbrudd gir en utvisning på to minutter. Det er ikke tillatt å bytte ut en spiller som er utvist. Skulle det være målvakten om får en utvisning, vil en annen spiller sone straffen. Etter 2 minutter eller hvis motstanderens lag skårer, kommer spilleren ut på banen igjen. Ved større regelbrudd, kan spilleren utvises for resten av kampen. Da vil laget ha en spiller mindre i totalt 5 minutter, så kan en ny spiller settes inn. Ingen lag kan ha to spillere utvist samtidig. Skulle en tredje spiller bli utvist, kan denne erstattes til den første av de utviste spillerne kommer inn igjen. Har begge lagene fått spillere utvist samtidig, er det mulig å utligne straffen ved å sette inn erstattere for utviste spillere.

En liten smakebit

Dette var bare en liten introduksjon til kampregler, en smakebit. Jeg håper dette gjør den neste ishockey kampen mer underholdende. Det finnes flere nettsider du kan oppsøke for å få alle detaljene. Følg også godt med på kampoppsummeringene på TV, altså etter kampen. Her diskuteres taktikk og regelbrudd og du vil lære mye. Da kan du lettere vinne det vennskapelige veddemålet med kompisgjengen. Nesten helt garantert!