Amerikanske hockeyspill

  • av
Amerikanske hockeyspill

NHL(National Hockey League) er verdens største ishockey-liga i Nord-Amerika. Det er 31 lag i ligaen fordelt på Canada og USA, og ligaen er inndelt i 2 avdelinger som heter Eastern Conference og Western Conference. Det gjeveste trofeet som du kan vinne i NHL heter Stanley Cup. Det sies at ishockeyen oppstod i Canada på 1800-tallet, etter å ha sett mønster fra britisk landhockey. Tidligere brukte man også ball i stedet for puck. Senere har spillet blitt mer utbredt i USA og Europa. I 1908 ble International Ice Hockey Federation(IIHF) etablert, med hovedsete i Zürich/Sveits.

Landhockey er en annen type hockeysport som spilles utendørs og med ball. Idretten startet i Storbritannia og har senere blitt en av verdens største idretter. Fédération International de Hockey(FIH) er stiftet i 1924 med hovedsete i Lausanne/Sveits. Bandy er et annet hockeyspill som foregår på isbane og man spiller med ball. Således minner det litt om landhockey. Spillet kommer fra England og er i senere tid blitt populært i Norden og Russland. Federation of International Bandy(FIB) ble etablert i 1955.

NHL(National Hockey League)

NHL er stiftet i 1917, og senere har flere lag kommet til. Spillet starter i grunnserien hvor man spiller kamper innad i Eastern Conference og Western Conference, og også kamper på tvers av divisjonene. Vinneren av hver divisjon blir tildelt tittelen som mester, og vinneren av grunnserien får tildelt troféet President’s Trophy. Poengene og rankingen fra grunnserien er med videre til sluttspillet. Det er 4 divisjoner innen Western Conference og Eastern Conference: Pacific division, Central division, Atlantic division og Metropolitan division. De tre beste lagene fra hver divisjon går videre til sluttspillet, og også 2 wildcard fra hver conference. Finalerunden heter Stanley Cup-turneringen. Regjerende mester har vært Chicago Blackhawks.

Stanley Cup

Stanley Cup

Stanley Cup er det mest prestisjefulle trofeet som en ishockeyspiller kan vinne, som tildeles vinneren av Canadas National Hockey League. Trofeet har tidligere vært et utfordrertrofé, men er nå en del av et sluttspill der lag fra forskjellige ligaer spiller mot hverandre. Det laget som har vunnet troféet flest ganger er Montreal Canadiens, med hele 24 seirer. Pokalen er etablert i 1892 av lord Stanley av Preston, som var generalguvernør. Han og hans familie var store ishockey-entusiaster, og barna hans var aktive spillere. Troféet er egentlig en salatbolle som er kjøpt av en sølvsmed i England, og hvor navnet på cupen ble inngravert. Dette er også en vandrepokal.

Av norske ishockeyspillere i USA, så kan man nevne Mats Zuccarello Aasen og Andreas Martinsen. Zuccarello spiller for Minnesota Wild, og har tidligere spilt for New York Rangers og Dallas Stars. Martinsen har spillerkontrakt med Anaheim Ducks, men spiller foreløpig for San Diego Gulls. Andre norske spillere som har spilt i NHL er for eksempel Espen Knutsen som har spilt for Anaheim Ducks og Columbus Blue Jackets, Ole-Kristian Tollefsen som har spilt for Columbus Blue Jackets, og Patrick Thoresen som har spilt for Edmonton Oilers og Philadelphia Flyers.